Beograđanka se srušila kada je čula koliko sada naplaćuju moleri: Za 25 kvadrata traže 500€ za krečenje u belo!
Moler, Foto: RETO Media via AP

preterano

Beograđanka se srušila kada je čula koliko sada naplaćuju moleri: Za 25 kvadrata traže 500€ za krečenje u belo!

Cene krečenja drastično su porasle, zbog poskupljenja materijala, ali i usluga molera, pa da biste osvežili prostorije potrebna vam je velika suma novca

Objavljeno:

Mnogi koji se odlučuju na renoviranje i sređivanje svog doma, krečenje predstavlja jednu od nezaobilaznih stavki.

Međutim, poslednjih nekoliko godina, molerske usluge su toliko poskupele, da se mnogi odlučuju da sami uzmu valjak i četku u ruke. Tako se nedavno na društvenoj mreži X povela rasprava o cenama moleraja, kada je jedna korisnica objavila da joj je za krečenje stana od 25 kvadrata u belo traženo 500 evra.

Moler, Krečenje, Majstor
foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispod ove objave ređali su se komentari korisnika koji su je savetovali da se raspita kod drugih majstora, a neki su izneli i svoju računicu molerskih usluga:

"Tražite dalje, 25 kvadrata stambene jedinice je oko 80 kvadrata površine za krečenje", "Samo krečenje, bez gletovanja, to je pljačka", "Ako neko ne može da okreči sam 25 kvadrata, onda neka mu naplate i 1000.evra" bili su neki od komentara na post, a bilo je i onih koji su izneli detaljnu računicu molerskih usluga u Beogradu:

"Samo krečenje u belo bez skidanja stare boje i gletovanja sa materijalom ne prelazi 2,5 evra po kvadratu", "Ako je 25 kvadrata površina poda u prostoriji, znači da površina za krečenje ima 80 kvadrata. Poludisperzija košta 3-4 evra po kvadratu, disperzija 5-6 evra po kvadratu, akrilna boja i lateks 7-10 metara po kvadratu, ovo su trenutno cene da tako kažem, za ovu kvadraturu registrovana firma",

Cene molerskih usluga

Cena krečenja zavisi uglavnom od veličine i složenosti površine koja treba da se keči. Korišćenje više boja ili izrada dekorativnih elemenata (npr. ukrasi oko prozora i vrata) takođe mogu povećati cenu. Jednostavno krečenje unutrašnjih zidova i plafona (2 premaz, materijal i rad) je između 1-3 evra po kvadratu.

Ako se radi poludisperzijom cena sa radom majstora, zaštitom, materijalom i osnovnim grubim čišćenjem je u proseku 5 € u belo m².

Kada su u pitanju akrilne boje cena sa radom majstora, zaštitom, materijalom (gletom) i čišćenjem je 6,5 € u belo - 7 € u tonu m². Krečenje sa akrilnim bojama u belo i tonu 2,5 € sa vašim materijalom po m² .

Sanacija vlage i buđi aparatima za izvlačenje vlage košta 16 € po m² + materijal. Cene gletovanja kreću se od 8 € stakleni veo do 9 € rabic mreza lepak po kvadratu.

Imajući u vidu cene molerskih radova na oglasima, računica je jasna, Za prostoriju visine oko dva i po metra važi pravilo da se površina prostorije pomnoži sa tri. Prema tome, u stanu od 60 kvadrata, površina za krečenje biće oko 180 kvadrata. Ukoliko sami krečite, za stan od 60 kvadrata, će vam trebati oko 6.000 dinara za materijal (2 kante kreča) i zaštitu, ako angažujete majstore trošak drastično raste, pa to može da vas košta i više od 1.000 evra za stan prosečne kvadrature.

Bonus video:

04:52

Ako preduzeće želi da uspe, moraće da se prilagodi! Wireless Media Group održala konferenciju Budućnost poslovanja - Primena ESG kriterijuma

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.